UNI JA NUKKUMINEN

 

Riittävä uni on välttämätön hyvinvointimme perusta. Unen tarve vaihtelee ja on yksilöllinen. Tilapäinen unettomuus yleensä korjautuu itsestään, mutta pitkään jatkuessaan häiriintynyt uni on ongelma, jota kannattaa yrittää ratkaista. Hyviä keinoja unettomuuden hoitoon ovat unettomuuden syiden tunnistaminen ja niihin vaikuttaminen sekä liikunta ja rentousharjoittelu. Huonoja keinoja ovat asian sivuuttaminen sekä lääkkeiden tai alkoholin lisääntynyt käyttö. 

Unettomuuden syyt voivat olla tietoisia tai tiedostamattomia. Uni on herkkä regoimaan erilaisille suorituspaineille ja liialliselle kuormitukselle. Asiantuntijan kanssa voit tunnistaa, millaiset sisäiset tai ulkoiset suorituspaineet karkottavat unta ja mitä näille olisi mahdollista tehdä. 

Unta voidaan tukea säännöllisellä rentoutusharjoitelulla, mikä vahvistaa elimistön oman "lepohermoston" eli parasympaattisen hermoston toimintaa. Parasympaattisen hermoston tehtävä on huolehtia kehon palautumisesta ja levosta, mutta sen toiminta voi häiriintyä, jos sympaattinen hermosto ottaa stressin myötä yliotteen automisen hermoston toiminnassa. Rentousharjoittelun vaikutusta on tutkittu paljon ja sen unta vahvistava vaikutus on voitu tutkimuksissa osoittaa.

 

Vaivaako unettomuus Sinua?

Ota yhteyttä - tutkitaan asiaa yhdessä, ettei vaiva pääse pitkittymään! 

Powered by Aava 3