KIPU JA KIVUN HALLINTA

 

Kipu on vaikeimmillaan elämää lamauttava kokemus. Kipu voi olla puhtaasti fyysistä, mutta se voi myös olla moniulotteinen psykofyysinen tapahtuma, jossa keho ottaa kannettavakseen sellaista, mitä mielen on vaikeaa hyväksyä.

Monissa TULES-vaivoissa on paljon, mitä itse voi tehdä kipuongelman vähenemiseksi. Nämä keinot voivat jäädä käyttämättä monista syistä. Eräs syy on kivun pelko. Myös traumaattiset tapahtumat voivat pitää yllä vaikeiksi muodostuvia kiputiloja.  

Kivun hallinnassa yhdistyvät sekä fyysisten vaikutusmahdollisuuksien huomioiminen että kipu psyykkisenä kokemuksena. On mahdollista erottaa akuutti ja kroonistunut kipu sekä toimintakeinot näiden äärellä. Tarvittaessa voidaan myös tarkastella elämäntapahtumia, jotka ovat voineet traumatisoida ja pitävät yllä kivun kokemusta.

Kivun hallinnassa vahvistetaan omia vaikutusmahdollisuuksia, jolloin kivun usein aiheuttama avuttomuuden kokemus vähenee. Kipua ei välttämättä saa kokonaan pois, mutta kokemusta sen ahdistavuudesta on mahdollista loiventaa vahvistamalla hallinnan keinoja.

 

Onko sinulla pitkällinen kipuvaiva, johon mikään ei tunnu auttavan?

Ota yhteyttä, tarkastellaan asiaa yhdessä. Voimme todennäköisesti löytää uusia keinoja!

 

Powered by Aava 3