TUNNESYÖMINEN - Tunteiden säätely

 

Painonhallinnan kysymykset liittyvät usein vaikeuteen säädellä omaa syömistä siten, että oma tavoite maltillisesta syömisestä voisi toteutua. Ihmiset yleensä tietävät, mitä heidän pitäisi tehdä ja jonkin aikaa näin toimitaankin, mutta sitten herkuttelu voi hetkellisesti ottaa vallan ja jatkua, mistä seuraa mielipahaa, mitä puolestaan voi hoivata herkuilla. Moni palkitsee itseään ruoalla tai herkuilla, ja jos on tapahtunut jotakin ikävää, lohduttautuu ruoalla, sillä se ei petä: ruoka tuo varmasti mielihyvää. Edellä kuvatussa näyttäytyy tunteiden säätely: olen iloinen - herkuttelen, olen surullinen - herkuttelen. Mitä teet niille tunteille, kun olet iloinen, surullinen, säikähtänyt tai kiukkuinen? Tunnistatko niitä? Saavatko ne nousta pintaan ja kertoa, mitä niillä olisi kerrottavaa, mitä todella tarvitsisit tai kaipaisit? 

Suomalainen tunnemaisema on varsin kapea. Sosiaalisesti hyväksyttyä on esittää tunteensa varsin hillitysti, on sanottu, että suomalaisella on lupa olla "hiukan iloinen". Tunteiden käsittely voi jäädä vieraaksi jo lapsuudessa. Vanhemmat eivät välttämättä ole tunnistaneet lapsen herkkää maailmaa ja lapsi on jäänyt tunteidensa kanssa yksin. Jos näin on käynyt, lapsi ottaa etäisyyttä tunteisiinsa, sillä ne voivat lapsen tunteidenkäsittelytaidoilla tuntua musertavilta. Liian vaikeiden tunteiden kanssa yksin jääminen voi olla myös trauma. Iän myötä tuneet voivat olla hyvinkin pitkälle etäännytettyjä omasta arkikokemuksesta. Silloin tunteita herättävät tilanteet voivat tuntua ahdistavilta, jopa uhkaavilta. 

Todellisuudessa tunteet ovat meille arvokas asia. Ne ovat puolellamme, mutta meidän pitäisi oppia kuulemaan niiden tuomia viestejä. Omien tunteiden kuulemisen myötä kosketus itseen ja omiin tarpeisiin vahvistuu. Silloin ulkoapäin ja toisten tarpeista käsin ohjattu elämä vähenee ja vahvistuu huomioimaan sitä, mitä itse tarvitsisi. Sen myötä levollisuuden kokemus kasvaa ja masennuksen tunteet vähenevät. Myös kehollinen jännittyneisyys vähenee, sillä pidätellyt tunteet näyttäytyvät jännitystilana kehossa. 

Haluaisitko lähteä mielenkiintoiselle tutkimusmatkalle itseesi ja löytää jotakin aivan uutta ja elinvoimaista? Lähden mielellään kulkemaan rinnallesi.

 

 

Powered by Aava 3